Szerző Téma: Wyr, hiszel Istenben?  (Megtekintve 2071 alkalommal)

Elvira

• *
  • Fórumozó
    • Profil megtekintése
Wyr, hiszel Istenben?
« Dátum: Június 03, 2009, 04:48:25 »
Egyszerű kérdés: Hiszel Istenben?
Naplózva

Wyr

• Adminisztrátor
  • Blogregény Troll
  • *
    • Profil megtekintése
Re:Wyr, hiszel Istenben?
« Válasz #1 Dátum: Június 03, 2009, 09:21:44 »
Köszönöm a kérdést. A rövid válasz igen, hiszek. Viszont a vallásokban nem hiszek. A Láncvilág inkább vallásokról fog szólni, mint az Istenről vagy Istenekről. És nem kimondottan egyik vagy másik vallásról konkrétan, sőt egyetlen mostani vallás se fog bekerülni a regénybe név szerint. Sokkal szívesebben foglalkozom azzal, hogy a vallások hogyan jönnek létre, mint hogy hova jutnak.
« Utoljára szerkesztve: Június 12, 2009, 10:55:09 írta Wyr »
Naplózva

Nyúlgyilkos

• Vendég
« Válasz #2 Dátum: Június 12, 2009, 10:52:17 »
Végre valaki!  ;) ;D
Naplózva

myrtille

• **
  • Fórumozó
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: Június 13, 2009, 11:44:52 »
Köszönöm a kérdést. A rövid válasz igen, hiszek. Viszont a vallásokban nem hiszek. A Láncvilág inkább vallásokról fog szólni, mint az Istenről vagy Istenekről. És nem kimondottan egyik vagy másik vallásról konkrétan, sőt egyetlen mostani vallás se fog bekerülni a regénybe név szerint. Sokkal szívesebben foglalkozom azzal, hogy a vallások hogyan jönnek létre, mint hogy hova jutnak.
A vallásokról, kedvenc:
"..Minden vallás a társadalom legaljáról indul el, a kurvák, a részegesek, a bűnözők közül. Logikus, hogy ott kell kezdődnie az elégedetlenek közt. Az elégedettekkel sose lehet új eszméket elfogadtatni.

... és minden vallás mártíromságot hoz az alapítóira. Ez a természetes kiválasztódás próbája. Ha az új hit elég erős, kiáll minden üldöztetést, és dicsőségesen győzedelmeskedik.

... és akkor - és csak akkor - jön az, hogy az elégedettek (akik eddig félelemből üldözték) hátraarcot csinálnak, és csatlakoznak az új valláshoz - ugyanolyan félelemből, mint ami miatt előzőleg üldözték.

... és ez az a pillanat, amikor az új vallás haldoklása megkezdődik. Amikor Konstantin császár fölvette a kereszténységet, mert a kereszt jegyében megnyert egy csatát, és római államvallássá tette, abban a pillanatban megpecsételte a kereszténység elkerülhetetlen hanyatlását és pusztulását is."
James Jones: Most és mindörökké
Naplózva

Wyr

• Adminisztrátor
  • Blogregény Troll
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: Június 14, 2009, 05:00:06 »
"..Minden vallás a társadalom legaljáról indul el, a kurvák, a részegesek, a bűnözők közül. Logikus, hogy ott kell kezdődnie az elégedetlenek közt. Az elégedettekkel sose lehet új eszméket elfogadtatni.
Köszönöm, ez nagyon jó. Akár a második (Ezékiel) könyv mottója is lehetne. A szinopszisom szerint egy vallás születése lesz a Láncvilág második könyvének egyik fő témája.

myrtille

• **
  • Fórumozó
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: Június 14, 2009, 05:55:59 »
Köszönöm, ez nagyon jó. Akár a második (Ezékiel) könyv mottója is lehetne. A szinopszisom szerint egy vallás születése lesz a Láncvilág második könyvének egyik fő témája.
James Jones: Most és mindörökké - neki köszönd!
Naplózva

Wyr

• Adminisztrátor
  • Blogregény Troll
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: Június 14, 2009, 07:33:02 »
Mivel te idézted, neked köszönöm. Neki már sajnos nem lehet.

myrtille

• **
  • Fórumozó
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: Június 14, 2009, 09:10:55 »
Oké:) Azért idéztem, mert illett. no és mégiscsak ő írta... én meg idéztem:)
Amiben egyetértünk, az hogy nagyon jó. Viszont a hanyatlást valahogy nem érzékelem... Illetve túl lassúnak találom. Viszont hanarosan írok erről az ig-n.
Naplózva

Wyr

• Adminisztrátor
  • Blogregény Troll
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: Június 14, 2009, 11:32:33 »
Viszont a hanyatlást valahogy nem érzékelem... Illetve túl lassúnak találom. Viszont hanarosan írok erről az ig-n.
Kíváncsian várom az IGs blogbejegyzésed. A Láncvilág amúgy is a vallások születésével foglalkozik inkább, de szerintem egy vallás születése magával vonja egy másik hanyatlását. Ez egy nulla összegű játszma, hiszen a bevonható emberek száma nagyon is véges.

myrtille

• **
  • Fórumozó
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: Június 15, 2009, 11:09:23 »
Viszont a hanyatlást valahogy nem érzékelem... Illetve túl lassúnak találom. Viszont hanarosan írok erről az ig-n.
Kíváncsian várom az IGs blogbejegyzésed. A Láncvilág amúgy is a vallások születésével foglalkozik inkább, de szerintem egy vallás születése magával vonja egy másik hanyatlását. Ez egy nulla összegű játszma, hiszen a bevonható emberek száma nagyon is véges.

Az mindig rossz jel, ha én ígéretet teszek valami megírására.... az biztosan nem történik meg. :)
Naplózva

Wyr

• Adminisztrátor
  • Blogregény Troll
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: Június 16, 2009, 11:45:11 »
Az mindig rossz jel, ha én ígéretet teszek valami megírására.... az biztosan nem történik meg. :)
Ez Foucaultnak tetszett volna. :)

myrtille

• **
  • Fórumozó
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: Június 16, 2009, 09:04:55 »
Ez Foucaultnak tetszett volna. :)
:)
Naplózva

krisztabea

• Veterán Fórumozó
  • Fórumozó
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: Július 13, 2009, 01:48:26 »
Oké:) Azért idéztem, mert illett. no és mégiscsak ő írta... én meg idéztem:)
Amiben egyetértünk, az hogy nagyon jó. Viszont a hanyatlást valahogy nem érzékelem... Illetve túl lassúnak találom. Viszont hanarosan írok erről az ig-n.

Myrtille!
Beleolvasnék a blogodba!(IGs blogbejegyzésed)
Hol érem publikálod?
Küld el a linket légyszi!
Köszi
Naplózva