Szavazás

A blogregény első szava külön vagy egybe legyen írva?

Egybe: Eksztázisszaga
Külön: Eksztázis szaga

Szerző Téma: Eksztázisszaga vagy eksztázis szaga?  (Megtekintve 1074 alkalommal)

Wyr

• Adminisztrátor
  • Blogregény Troll
  • *
    • Profil megtekintése
Eksztázisszaga vagy eksztázis szaga?
« Dátum: Június 21, 2009, 09:56:18 »
Az első változatban külön írtam. Aztán Nyúlgyilkos javaslatára mégis egybeíródott.
11 perce a twitteren a következő üzenetet kaptam:
Idézet
takashisenko @blogregeny semmi kötözködés de ez az eksztázisszaga valahogy egyáltalán nem jön össez nekem egybeírva!

A web 3.0 etikett alapján ezt a kérdést csak közönségszavazás oldhatja meg.
Köszönöm.

takashisenko

• *
  • Fórumozó
    • Profil megtekintése
Re:Eksztázisszaga vagy eksztázis szaga?
« Válasz #1 Dátum: Június 21, 2009, 10:15:37 »
Hamár, akkor, had fejtsem ki bővebben:

Egyáltalán nem értek egyet Nyúlgyilkos kollágával az eksztázisszag egybeírását tekintve. Úgy gondolom, itt van valami (a köpeny), ami az eksztázis illatát hordozza magában. Beleivódott - szaga van. Nem pedig eksztázisszag van, mintegy önnállóan, mondjuk lebegne a térben - eksztázisszag terjengett... Amúgy is kis nyelvi csúsztatást érzek itt (ami nem baj!), minthogy az eksztázist kiváltó szerek szagáról van szó, nem pedig magának az eksztázisnak a szagáról. t.i. izzadság szag.
« Utoljára szerkesztve: Június 21, 2009, 10:27:01 írta takashisenko »
Naplózva

Wyr

• Adminisztrátor
  • Blogregény Troll
  • *
    • Profil megtekintése
Re:Eksztázisszaga vagy eksztázis szaga?
« Válasz #2 Dátum: Június 21, 2009, 10:21:44 »
Köszönöm a választ. Akkor leírom azt is, hogy én miért gondoltam, hogy külön van: Úgy tűnt, hogy ez egy minőségjelzős kapcsolat, csak éppen főnév a minőségjelző, nem melléknév, mint a legtöbb ilyen esetben. Például tanító néni, disznóól szag, stb. Azonban vannak kivételek, amik általában fajtajelölőek, mint rabszolga vagy akácerdő. A másik szempont ami talán még fontosabb volt, hogy az extázis nem egy gyakori szó, az extázis szag pedig végképp, és ha ehhez hozzávesszük a kapitálist és az iniciálét, ami a fejezetek tipográfiájához tartozik az első sorban úgy tűnt nehezebben lesz olvasható.

Az egybeírás mellett Nyúlgyilkos meglátásán kívül az szól, hogy így "vaskosabban" vagy "nehezebben" hangzik az első szó, jelezve azt is, hogy ez nem egy könnyen emészthető blogregény lesz. Kíváncsi lennék, hogy ti mit gondoltok arról, hogy ez a szó egybe van írva, vagy sem.