Milyen fórumszoftvert használ a Blogregény?

Az már a fejlesztés kezdetén nyilvánvaló volt, hogy a blogoknál megszokott hozzászólásrendszer nem működhet a Blogregény esetében. Az interaktív és széleskörű diskurzust csak egy jó fórumszoftver segítségével tudtuk elképzelni.

Ezt kiválasztani azonban igen nehéz volt. Az nem volt kérdés, hogy mySQL5 és PHP5 alapú fórum lesz, de ez alig szűkítette le a kört, hiszen a modern fórumszoftver-ek nagyrésze amúgy is ilyen. Fontos volt, hogy helyes UTF-8-as kódolású XHTML dokumentumot generáljon ki, amit könnyedén lehet CSS2-vel formázni és testreszabni. A WYSIWYG hozzászólás-szerkeszőt sosem tartottam fontosnak, kiváltképpen hogy szinte minden fórumnak van BBCode beszúrási lehetősége és a szerkesztők általában lassúak és néha hajlamosak észbontó kódot generálni. Sokkal fontosabb volt, hogy gyorsan működjön, minél kevesebb lekéréssel, és sok bővítmény álljon rendelkezésre. A filok és képek csatolása talán a Blogregény Fórum esetében nem tűnik túl fontosnak, de az ilyesmi sosem árt. 2009-ben nem szabad elhanyagolni azokat akik mobiltelefonnal szeretnének fórumozni, ezért a WAP, WAP2 és I-mode protokolok támogatása nagyon fontos.

Az OpenID kétségtelenül szerves része a Web 3.0-nak. Ez egy digitális identitás, amit használhatsz az összes weboldalon ami ezt támogatja. Az OpenID-t támogató oldalak listája pedig egyre nő, és talán nem hangzik túl merésznek az a kijelentés, hogy a globális digitális identitás a Web 3.0 egyik fő irányvonala. Ez tehát egy olyan technológia amit a Blogregény Fórumnak is használni kell.

A kérdés azonban ezek alapján még nem dőlt el. Egyrészt ott volt a két kereskedelmi motor, az Invision Power Board és vBulletin. Másrészt a nyílt forráskódúak közül az SMF2 és a phpBB3 tűnt a legmeggyőzőbbnek? És persze nem feledhettük el a Kunena!-t sem, ami kimondottan Joomlára készült.

A fenti szempontok alapján végül úgy döntöttünk, hogy a Simple Machines Forum 2 a legjobb választás a Blogregény számára. Sikerült egy a főoldalhoz hasonló kinézetű fórumot létrehozni. Megemlítenénk, hogy a fórum teljes mértékben megfelel a W3C mobil oldalkkal szemben támasztott elvárásainak, vagyis mobileOK.

Kategória

A kérdés címkéi

Új weboldalt szeretnél? Ajánljuk az Elistaria weboldal készítés projektet. Ez nem sci-fi, tényleg jövőbe mutató technológia!