Mi a web 3.0-ás könyvjelzés?

A könyvjelzés története valószínűleg a könyvnyomtatást megelőző időkig nyúlik vissza. A web 3.0 kora természetesen elhozta a könyvjelzés új generációját, a közösségi könyvjelzőket, vagy találóbban web 3.0-ás könyvjelzőket. Ezen eszközök segítségével nem csak megjelölhetjük, hogy mi és hol olvasunk, de ezt kommentálhatjuk, rendszerezhetjük, és ami a legfontosabb, megoszthatjuk másokkal. Mindezt strukturált internetes szolgáltatások segítségével. A web 3.0 ugyanis az internetes szolgáltatások kora.

A web 3.0-ás könyvjelzés értelmezése: A web 3.0 korában az internetezők azon specifikus viselkedése, mely során olyan szolgáltatásokat használnak, amelyek lehetővé teszik különböző weboldalakra mutató linkek megosztását más felhasználókkal. Ezek a szolgáltatások rendszerint lehetővé teszik a linkek megjegyzését, raktározását, rendszerezését, címkézését¹ és azt, hogy utána keresni is lehessen közöttük.


¹Bővebben Scott Golder és Bernardo A. Huberman foglalkozik a címkézés témakörével az „Usage Patterns of Collaborative Tagging Systems” című, a Journal of Information Scienceben (198-208 o.) 2006-ban megjelent tanulmányában.

Kategória

A kérdés címkéi

Új weboldalt szeretnél? Ajánljuk az Elistaria weboldal készítés projektet. Ez nem sci-fi, tényleg jövőbe mutató technológia!